Relaţii bilaterale

Relaţii culturale

De-a lungul timpului, oraşele ceheşti au fost vizitate de importante personalităţi culturale şi politice româneşti, printre care Mihai Eminescu, B.P. Haşdeu, Nicolae Filimon, George Coşbuc, I.L. Caragiale, Nicolae Iorga, Take Ionescu, Constantin Brâncuşi, Carol al II-lea, Mihai I al României, Mihail Sadoveanu, George Enescu şi Hortensia Papadat Bengescu.

În toamna anului 1869, călătorind spre Viena, marele poet român Mihai Eminescu a poposit la Praga. Aici, faimosul fotograf ceh, Jan Tomáš, l-a imortalizat în fotografia ce avea să devină cel mai cunoscut portret al poetului român.

Câţiva ani mai târziu, în 1871, binecunoscutul scriitorul ceh, Jan Neruda, a călătorit în România, prezentând impresiile sale în două foiletoane publicate ulterior în revista cehă Pagini naţionale şi traduse în 1912 în limba română. De remarcat că sediul Ambasadei României în Republica Cehă se află pe strada care îi poartă numele,  Nerudova.

Ulterior, în 1882 şi în 1901, în revista literară Světozor apare articolul semnat de Jan Urban Jarnik – Amintiri din şederea mea printre români şi notele lui Josef Stolba intitulate – Bucureşti. Tot în 1882, J. U. Jarnik începe să predea limba română la Universitatea Carolină din Praga, care devine astfel cea de-a cincea universitate din afara României la care este învăţată limba română.

Istoria relaţiilor culturale nu se limitează la domeniul literaturii. Marele compozitor român George Enescu a vizitat Praga la invitaţia prietenului său, Bohuslav Martinů, unul dintre cei mai renumiţi compozitori cehi. De remarcat este şi relaţia dintre pictorul român Nicolae Grigorescu şi primul său profesor, pictorul portretist de origine cehă, Anton Chladek.

În perioada primului război mondial, abatele Mănăstirii Strahov din Praga, Metodiu Zavoral, s-a remarcat prin dragostea cu care a îngrijit soldaţi români răniţi pe front. Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai afectuoase capitole din istoria modernă a relaţiilor româno-cehe. Abatele Zavoral este amintit nu doar pentru devotamentul cu care i-a sprijinit pe ostaşii români, ci şi pentru eforturile de propagare, în timpul şi după prima conflagraţie mondială, a limbii şi literaturii române. Din acest motiv, în 1919, alături de J. U. Jarnik, a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Cultura română a fost promovată în mediul ceh şi de către diplomatul şi translatorul ceh Dobromil Pácalt prin scrierea sa Amintiri din România. De altfel, traducerile au jucat un rol semnificativ în răspândirea culturii române pe teritoriul de astăzi al Republicii Cehe. Printre primele scrieri traduse în limba cehă se numără nuvela lui I. L. Caragiale – O făclie de Paşti şi câteva scrieri din România pitorească, de Al. Vlahuţă.  

Mai mulţi români de seamă devin membri ai academiilor şi universităţilor ceheşti: Nicolae Iorga (membru al Societăţii Regale de Litere şi Ştiinţe a Boemiei, membru al Academiei Cehe de Ştiinţe şi Arte), Dumitru Mototolescu (membru al Societăţii Regale de Litere şi Ştiinţe a Boemiei), Ion I. Nistor (membru al Academiei Cehe de Ştiinţe şi Arte), George Enescu (membru al Academiei Cehe de Ştiinţe şi Arte), G.I. Brătianu, C. Marinescu şi P.P. Panaitescu (membri ai Societăţii Regale de Litere şi Ştiinţe a Boemiei).

În epoca modernă, colaborarea culturală dintre România şi Republica Cehă este cel puţin la fel de intensă. La 23 octombrie 2007, cu ocazia vizitei oficiale la Praga a ministrului român al afacerilor externe, a fost semnat un nou Acord de cooperare în domeniul cultural, educaţiei, ştiinţei şi sportului între România şi Republica Cehă.

La 22 ianuarie 2008, a fost semnată la Praga Înţelegerea  între Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România şi Ministerul Învăţământului, Tineretului şi Sportului al Republicii Cehe privind colaborarea în domeniul învăţământului.

La 16 aprilie 2009 a fost semnat la Praga Protocolul de Cooperare între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi Institutul pentru Studiera Regimurilor Totalitare din Republica Cehă.
În cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii Caroline din Praga funcţionează Secţia de limbă şi literatură română, unde se pregătesc anual circa 20 de studenţi. În cadrul catedrei îşi desfăşoară activitatea şi un lector român. De asemenea, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti îşi desfăşoară activitatea un lector ceh.

Totodată, sunt sprijinite relaţiile spirituale dintre cehi şi români: la 9 octombrie 2011, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi a Mitropolitului Ţărilor Cehe şi al Slovaciei, Preafericitul Kryštof, a avut loc sfinţirea bisericii în stil maramureşean din oraşul Most. Biserica a primit hramul Înălţării Domnului şi a Sfântului Mucenic Valentin.

Din anul 2009, în cadrul Parohiei de limba română „Sfântul Arhanghel Mihail şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” (biserica din Grădinile Kinsky), slujeşte duhohnicul român Andrei Danciu.

Alături de Ambasada României, îşi desfăşoară activitatea Institutul Cultural Român din Praga, inaugurat în anul 2004. Un rol important în promovarea valorilor şi tradiţiilor culturale româneşti în Republica Cehă îl are, totodată, comunitatea românească, îndeosebi prin intermediul Asociaţiei Românilor din Republica Cehă.

Secțiile de votare din Republica Cehă pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

07.11.2019

Vă informăm că pentru scrutinul din 8-10 noiembrie și 22-24 noiembrie 2019 (în cazul în care se va organiza și cel de-al doilea tur) pentru alegerea Președintelui României în Republica Cehă vor fi deschise…

Ghidul alegătorului din străinătate

14.10.2019

Vă informăm că Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Autoritatea Electorală Permanentă au realizat „Ghidul alegătorului din străinătate” pentru alegerile pentru…