Prima pagină

DATE DE CONTACT. PROGRAM CU PUBLICUL

Secția Consulară a Ambasadei României la Praga

Adresă: Strada Nerudova, numărul 256/5, Mala Strana, Praga 1 (Link către hartă)

E-mail: praga.consul@mae.ro

 

PROGRAM DE LUCRU CU PUBLICUL LA SECŢIA CONSULARĂ

Toate serviciile consulare, cu exceptia titlurilor de călătorie, sunt prestate pe bază de programare individulală prin intermediul Ghișeului Consular Online (www.econsulat.ro).

 

LUNI – ACTE NOTARIALE, ACTE DE STARE CIVILĂ, CETĂŢENIE, VIZE

09:00-13:00 – acte notariale și de stare civilă

14:00-15:00 –  ridicare pașapoarte noi (fără programare)

15:00-16:00 – cetățenie și vize

 

MARŢI – PAŞAPOARTE ȘI ACTE NOTARIALE

09:00-13:00 – înregistrare cereri

14:00-16:00 – înregistrare cereri

 

MIERCURI – asistenţă consulară la penitenciare, contacte de lucru cu autoritățile locale, oficiere de căsătorii, sesiuni pentru depunerea jurământului de credință

 

JOI – PAŞAPOARTE ȘI ACTE NOTARIALE

09:00-13:00 – înregistrare cereri

14:00-16:00 – înregistrare cereri

 

VINERI - PAȘAPOARTE ȘI ACTE NOTARIALE

09:00-13:00 – înregistrare cereri

14:00-15:00 – titluri de călătorie (fără programare)

15:00-16:00 – ridicare pașapoarte noi (fără programare)

Verificați disponibilitatea pașaportului dumneavoastră la următorul link http://praga.mae.ro/cauta-pasaport

 

Atenţie! NU SE LUCREAZĂ CU PUBLICUL  în zilele de sărbători legale ale României. În 2019 acestea sunt: 1 şi 2 ianuarie, Anul Nou; 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române; 26 aprilie, Vinerea Mare; 28 și 29 aprilie, Paștele; 1 mai, Ziua Muncii; 1 iunie, Ziua Copilului, 16 și 17 iunie, Rusalii; 15 august, Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei; 1 decembrie, Ziua Naţională a României; 25 și 26 decembrie, Crăciun.

În zilele de sărbători legale cehe, Secţia Consulara lucrează cu publicul.

 

ANUNȚ IMPORTANT!

 

Începând cu data de 1 septembrie 2019, Secția consulară va încasa contravaloarea serviciilor consulare în moneda Euro, în numerar. Taxele pentru serviciile consulare uzuale sunt următoarele: pașaport simplu electronic = 59 Euro, pașaport temporar = 20 Euro, declarații și procuri care necesită înscrierea în Infonot = 3 Euro. Aceste taxe sunt afișate în clar la accesarea portalului www.econsulat.ro pentru transmiterea cererilor de servicii consulare.

 

Începând cu data de 1 noiembrie 2017, la Secția Consulară a Ambasadei României la Praga, TOATE SERVICIILE SUNT PRESTATE NUMAI PE BAZĂ DE PROGRAMARE.

 

Programările se fac numai la Ghișeul Consular Online: www.econsulat.ro

 

Programaţi-vă! Vă rugăm să vă programați solicitarea de serviciu consular urmând paşii de mai jos:

- Accesaţi site-ul https://www.econsulat.ro si creaţi-vă un cont personal cu parolă.

- După ce vă autentificaţi în cont, alegeţi serviciul consular dorit, completaţi datele care vă sunt solicitate, apăsați butonul verde Programați-vă, alegeți-vă singur ziua/ora programării şi trimiteţi on-line cererea către Secţia Consulară.

- Folosiţi contul personal creat de fiecare dată când solicitaţi un serviciu consular.

Vă punem la dispoziție un scurt film de prezentare cu pașii pe care trebuie să îi urmați pentru introducerea cererii pe cale electronică, prin portalul Econsulat https://www.econsulat.ro/Video/Despre_sistem.mp4.

 

De reținut:

 • Programările pentru toate serviciile consulare sunt gratuite.
 • Vă rugăm să respectați data și ora la care v-ați programat.
 • Pentru fiecare serviciu consular solicitat se va completa o cerere separată și se va stabili o programare.
 • Vă rugăm să vă informați în prealabil asupra actelor necesare prestării serviciului consular, consultând paginile praga.mae.ro, www.econsulat.ro sau informatiiconsulare.ro.  
 • Documentele din componența dosarului se vor prezenta la ghișeu în original și fotocopie.
 • În cazul solicitării unei procuri sau declarații cu un text prestabilit, la transmiterea cererilor on-line, vă rugăm să atașați, în format word, modelul dorit, în secțiunea Atașați documente pe www.econsulat.ro.
 • Pașapoartele copiilor minori pot fi ridicate prezentând certificatul de naștere al copilului, pașaportul anterior al copilului (dacă deține) și pașaportul/cartea de identitate a unuia dintre părinți.
 • Noul pașaport poate fi ridicat, de regulă, după circa 4-5 săptămâni de la depunerea cererii de pașaport, în zilele de luni, între orele 14:00 – 15:00, și vineri, între orele 15:00 – 16:00, fără programare.
 • În cazul înscrierilor de certificate de naștere/căsătorie, în special atunci când este vorba de familii mixte formate dintr-un cetățean român și un cetățean străin, vă rugăm să verificați concordanța numelui și prenumelui în fiecare dintre actele necesare prestării serviciului consular respectiv: carte de identitate, pașaport, certificat de naștere, certificat de căsătorie, permis de ședere, traducerile legalizate în limba română.
 • La solicitarea unei declarații de celibat pentru încheierea unei căsătorii în Cehia, vă rugăm să prezentați pașaportul/cartea de identitate, precum și o copie a pașaportului/cărții de identitate a viitoarei soții/viitorului soț.
 • Având în vedere numeroasele cazuri în care cetățenii români care sosesc la muncă sezonieră în Cehia reclamă reținerea de către patronii de firme a cărților de identitate românești, atragem atenția asupra faptului că legislația română sau cehă nu permite patronilor de firme să rețină actele de identitate ale angajaților, iar cetățenii români nu ar trebui să dea de bună voie propriile cărți de identitate patronilor de firme.

 

Link-uri utile:


Servicii consulare:

 • Paşapoarte electronice / biometrice / cu domiciliul in România / cu domiciliul în străinătate / temporare (link)
 • Documente de stare civilă: înscrieri ale certificatelor de naştere, căsătorie, deces (link)
 • Vize (link). Programarea se realizează prin sistemul e-Visa (link).
 • Titlurile de Călătorie pentru persoanele care nu dispun de acte se eliberează în fiecare zi de vineri, între orele 14:00 – 15:00, fără programare (link).

 

INFORMAŢII CONSULARE:

1. Numărul de telefon pentru obţinerea de informaţii consulare : 00420 257 532 090.

Acest număr este conectat direct la call-center-ul consular care funcționează non-stop la București, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Apelând acest telefon veţi fi direcţionat către un operator din România, fără costuri suplimentare. Operatorul care va prelua apelul vă va furniza informaţii consulare generale. În cazul în care solicitarea dvs. este complexă, apelul va fi direcţionat către Secţia Consulară de la Praga, iar un consul vă va oferi informaţiile solicitate. Înainte de apelarea numerelor de telefon mai sus indicate, vă adresăm rugămintea sa consultaţi  informaţiile postate pe acest site.

2. E-mail call-center pentru informaţii consulare:  contact@informatiiconsulare.ro.

La acest e-mail puteţi obţine exclusiv informaţii consulare. Mesajul dvs. va fi preluat de Centrul Unic de Apel din România, iar un operator vă va oferi informaţii consulare generale. În cazul în care solicitarea dvs. este complexă, mesajul va fi direcţionat automat către Secţia Consulară de la Praga, iar un consul va răspunde la solicitarea dvs. Rugăm să comunicaţi, în solicitare, care este oraşul/statul dumneavoastră de rezidenţă (ex: Praga, Cehia), pentru a vă oferi informaţiile consulare în funcţie de zona geografică.

3.  Portalul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate vă oferă informaţii complete despre toate serviciile consulare: https://www.informatiiconsulare.ro.

4. Portal web Facebook al Departamentului Consular din Ministerul Afacerilor Externe.

 

URGENŢE CONSULARE:

Telefonul de urgenţă  al Secţiei Consulare de la Praga: (00420) 607 078 501.

ATENŢIE! LA ACEST NUMĂR NU SE FAC PROGRAMĂRI ŞI NU SE FURNIZEAZĂ INFORMAŢII CONSULARE.

Este destinat strict cetăţenilor români care se confruntă cu o situaţie de urgenţă (ex.: decese, accidente cu victime, situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar, calamităţi).

Competenţă teritorială.

Secţia Consulară a Ambasadei României la Praga este competentă pentru Cehia.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, oficiile consulare exercită atribuţii consulare în exclusivitate pentru persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia consulară oficial recunoscută de statul de acreditare.

 

Secțiile de votare din Republica Cehă pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

07.11.2019

Vă informăm că pentru scrutinul din 8-10 noiembrie și 22-24 noiembrie 2019 (în cazul în care se va organiza și cel de-al doilea tur) pentru alegerea Președintelui României în Republica Cehă vor fi deschise…

Ghidul alegătorului din străinătate

14.10.2019

Vă informăm că Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Autoritatea Electorală Permanentă au realizat „Ghidul alegătorului din străinătate” pentru alegerile pentru…