Prima pagină

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Relaţiile dintre români şi cehi au început să se contureze încă din secolul al XIV-lea. Prezenţa românilor pe teritoriile cehe în perioada medievală se datorează în special fenomenului transhumanţei, prin care valahii ajung în diferite părţi ale Ţărilor Cehe, mai ales în Moravia. Însăşi denumirea zonei care s-a păstrat până astăzi – Valašsko (Valahia) atestă stabilirea unei comunităţi de români în această regiune.

La începutul secolului al XVII-lea, cele două popoare încep să se apropie pe fondul luptei antiotomane. Pentru meritele sale, în 1599, domnitorul român Mihai Viteazul primeşte un domeniu în Sileza, iar în 1601, vizitează Praga. Faimosul portret al lui Mihai Viteazul a fost realizat tot la Praga, de către Aegidius Sadeler, gravorul curţii imperiale.

În contextul proclamării independenţei după Primul Război Mondial, cele două ţări se apropie prin atitudinea comună de a respinge manifestul de federalizare a Imperiului – Către toate popoarele mele.

Totodată, merită menţionat faptul că în perioada interbelică, România şi Cehoslovacia     s-au învecinat în partea de nord-vest a României de astăzi.

Anul 1920 - când la 4 februarie, Bohumil Čermák devine primul diplomat acreditat ca ministru cehoslovac la Bucureşti, iar la 15 septembrie, Constantin Hiott devine primul diplomat român cu titlul de ministru la Praga, este considerat anul stabilirii relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

Din anul 1921, colaborarea româno-cehoslovacă este susţinută de un nou pilon prin întemeierea alianţei defensive Mica Antantă, din care mai făcea parte şi Iugoslavia. O figură proeminentă a acestei înţelegeri, diplomatul şi omul politic român Nicolae Titulescu, a avut un rol semnificativ în achiziţionarea de către statul român, în anul 1936, a Palatului Morzin, sediul de astăzi al Ambasadei României la Praga.

În perioada interbelică, au loc tot mai multe contacte oficiale, printre care vizita premierului Ion C. Brătianu în Cehoslovacia (septembrie 1923), vizita prinţului moştenitor Carol al II-lea la Praga (septembrie 1925) şi vizita regelui Carol al II-lea la Praga (1936).

După întoarcerea armelor, în 1944, armata română va participa la luptele de pe teritoriul Cehoslovaciei. Pe durata celor 5 luni de luptă, şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi 66 000 de soldaţi români.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, relaţiile diplomatice au fost reluate în 1945. În iulie 1948, cele două ţări semnează la Bucureşti Acordul de prietenie, colaborare şi ajutor reciproc.

La 21 august 1968 are loc invazia Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia. România a fost singura ţară membră a Tratatului care a refuzat să participe la actul de agresiune, condamnându-l în mod public.

După separarea Republicii Cehe şi Slovaciei, România a fost printre primele state care au recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Cehe (la 18 decembrie 1992).

În anul 2015, România şi Republica Cehă au sărbătorit 95 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

 

Secțiile de votare din Republica Cehă pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

07.11.2019

Vă informăm că pentru scrutinul din 8-10 noiembrie și 22-24 noiembrie 2019 (în cazul în care se va organiza și cel de-al doilea tur) pentru alegerea Președintelui României în Republica Cehă vor fi deschise…

Ghidul alegătorului din străinătate

14.10.2019

Vă informăm că Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Autoritatea Electorală Permanentă au realizat „Ghidul alegătorului din străinătate” pentru alegerile pentru…