Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Paşaportul simplu electronic - Informaţii generale

 

De la data de 1 februarie 2010, România, ca stat membru al Uniunii Europene, a introdus în circulaţie paşapoarte electronice care conţin datele biometrice ale titularului (amprente digitale si fotografia), in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre.

  1. Legea nr. 248/ 2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate cu modificările şi completările ulterioare
  2. H.G. nr. 94/26.01.2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii nr. 248/2005;

Paşapoartele româneşti model 2001 îşi păstrează valabilitatea până la data expirării.

Paşapoartele româneşti model 2001 nu se pot prelungi.

Reglementările legale in vigoare NU permit depunerea cererilor pentru eliberarea paşapoartelor prin mandatar cu procură specială sau prin poştă.

Fiecare minor care circulă în străinătate trebuie să aibă propriul document de călătorie – NU mai poate fi inclus in documentul de călătorie al părinţilor.

Paşapoartele româneşti actuale îşi păstrează valabilitatea şi vor fi retrase treptat din circulaţie, în funcţie de solicitările cetăţenilor de obţinere a paşapoartelor electronice.

Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.

Dacă vă aflaţi în străinătate şi aveţi nevoie de paşaport, puteţi depune personal cererea pentru un nou document  de calatorie la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, care o vor transmite la autorităţile române competente, prin sistemul informatic. Noul paşaport va fi remis prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare sau va putea fi ridicat, personal sau prin mandatar, de la Serviciul Pasapoarte din localitatea dvs de domiciliu.

Vot strainatate

13.09.2019

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai …

A T E N Ț I E !

10.09.2019

MAE ceh a informat oficial în acest an toate reprezentanțele diplomatice acreditate în Republica Cehă că va accepta organizarea de secții de votare numai la sediile reprezentanțelor diplomatice și consulare de…