Actualitatea ambasadei

Cinstirea memoriei eroilor români la Vyškov şi Kroměříž

În contextul aniversării a 74 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în perspectiva Zilei Eroilor, Ambasada României în Republica Cehă a comemorat, la 

Vyškov (30 aprilie 2019) şi Kroměříž (2 mai 2019), jertfa supremă adusă de eroii români în luptele pentru libertate purtate în Cehoslovacia în perioada decembrie 1944-mai 1945, când peste 66.000 de militari români şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi.

Sacrificiul eroilor români a fost comemorat în oraşul Vyškov în cadrul unei ceremonii organizate de primarul Karel Jurka în memoria eroilor care şi-au dat viaţa în cea de-a doua conflagraţie mondială. Partea română a fost reprezentată la acest eveniment de lt.-col. Cosmin Mihăescu.

Cu această ocazie, au fost depuse coroane de flori atât la Monumentul Eliberatorilor din centrul oraşului, cât și la Monumentul Soldaților din Cimitirul din Vyškov.

De asemenea, la Kroměříž, dl. Andrei Hațeganu, ministru plenipotențiar și prim colaborator al ambasadorului României în Republica Cehă, a participat la un eveniment de comemorare a eroilor români care în mai 1945 au contribuit în mod decisiv la eliberarea oraşului Kroměříž.

În cadrul unei ceremonii asigurate de Armata Republicii Cehe la monumentul dedicat ostaşilor români situat în centrul oraşului Kroměříž, au depus coroane de flori reprezentantul misiunii diplomatice române la Praga, primarul localității, dl. Jaroslav Němec, o serie de membri ai Uniunii Cehe a Luptătorilor pentru Libertate, ai Uniunii Veteranilor de Război din Regiunea Zlín, ai Asociaţiei Cehia-România din regiunea Kroměříž şi, nu în ultimul rând, ai Armatei Republicii Cehe.

În discursul său, prim colaboratorul șefului misiunii diplomatice române a exprimat calde aprecieri pentru modul deosebit în care Kroměříž-ul înțelege să păstreze vie memoria soldaților români, a jertfelor și faptelor lor de vitejie. În același timp, a evidențiat caracterul special al momentului 1945 pentru relațiile româno-cehe, care determină inclusiv o obligație morală a contemporanilor de a menține și amplifica prietenia, colaborarea și legăturile dintre cele două țări și popoare.

Informaţii suplimentare

În perioada decembrie 1944-mai 1945, peste 66.000 de militari români şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi pe pământ cehesc şi slovac. În luptele purtate pentru eliberarea raionului Vyškov şi-au dat viaţa 55 de ostaşi ai Armatei Române.

În luptele pentru eliberarea oraşelor Kroměříž şi Kojetín s-au jertfit 80 de militari români. La Kroměříž au luptat mai multe unităţi ale Armatei Române. Regimentul 26 Infanterie a fost comandat de colonelul Ion Manolache care cunoştea bine oraşul întrucât studiase în Cehoslovacia în perioada 1936-1937.

În muzeul din Kroměříž există un exemplar al ordinului de luptă dat de col. Manolache prin care cerea militarilor din subordine să protejeze clădirile oraşului ţinând cont de faptul că multe dintre acestea adăpostesc valori culturale deosebite [cf. Voicu Ţugurel, Misiune îndeplinită, Bucureşti, Total Publishing, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, 2005, p. 126]. Cincizeci şi trei de ani mai târziu, în decembrie 1998, monumentele oraşului au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial Natural şi Cultural UNESCO.

 

 

Secțiile de votare din Republica Cehă pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

07.11.2019

Vă informăm că pentru scrutinul din 8-10 noiembrie și 22-24 noiembrie 2019 (în cazul în care se va organiza și cel de-al doilea tur) pentru alegerea Președintelui României în Republica Cehă vor fi deschise…

Ghidul alegătorului din străinătate

14.10.2019

Vă informăm că Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Autoritatea Electorală Permanentă au realizat „Ghidul alegătorului din străinătate” pentru alegerile pentru…